Foredrag

Programmet for Fantasyfestivalen 2020 er under udarbejdelse, så indtil videre er det kun foredragene fra festivalen i 2019, som er tilgængelige på hjemmesiden. 

 

Nogle historier er så modbydelige, at de næsten ikke bør fortælles ... Men det gør Kenneth Bøgh Andersen og Benni Bødker alligevel. Sammen har de i GRIMM genfortalt en række af de mest barske og uhyggelige eventyr, så de bestemt ikke kun er for børn. Interviewer Gitte Højmark Pedersen vil udfritte dem om, hvorfor brødrene Grimm gjorde dem mere stuerene.

 

Bemærk: Pladsreservation er påkrævet.


Hvad kan ildelugtende moselig og de islandske Eddadigte sammen bruges til?

 

Kom og hør arkæolog, forfatter og museumsinspektør Jeanette Varberg og fantasyforfatter Malene Sølvsten i en samtale om brugen af historiske kilder. Jeanette Varberg har skrevet flere historiske bøger, og hun er ofte i medierne med historiske vinkler på nutidige emner. Malene Sølvsten gør brug af bl.a. Eddadigtene og arkæologiske fund, og hun perspektiverer historiske begivenheder både til nutiden og til magisk realisme.


Spørgetime v. Mette Finderup

 

Synes du, dine ideer er ca. ligeså gode som tre uger gammel mælk? Bruger du din kostbare skrivetid på at læse på bt.dk i stedet for at skrive? Har du efterladt din heltinde siddende sur på en sten i skoven og aner ikke, hvad du skal gøre for at få hende videre?
Forfatteren Mette Finderup har skrevet over 70 bøger, især for børn, unge og fantasyglade voksne. Ved dette arrangement deler hun ud af sine egne erfaringer, og der er god tid til samtale, så alle der går rundt med en uforløst forfatter i maven kan få lov at spørge om alt det, der er uoverskueligt og svært. Mette lover at svare på det hele … hvis hun kan.


Sidsel Sander Mittet om Folkeviserne

 

Mange tror, folkeviser er kedelige, men faktisk kan de opfattes som noget af det første fantasylitteratur – ovenikøbet dark fantasy, idet det overnaturlige konsekvent fremstilles som uhyggeligt og kobles med menneskets drifter. Det er i folkeviserne, man finder de første dansksprogede skriftlige vidnesbyrd om alt fra dværge og nøkker til mennesker i fugleham  og elverpiger. Dette gør dem oplagte som inspiration for en fantasyforfatter. I sit foredrag vil Sidsel Sander Mittet tage jer med ind i folkevisernes fantastiske univers og fortælle om, hvordan hun har brugt folkeviserne som både inspiration til og element i moderne fantasy. Sidsel Sander Mittet har tidligere skrevet trilogierne ”Morika” og ”Krøniken om Morika” og har i foråret udgivet første bind ”Og de blev lokket” i trilogien ”Bjergtaget”, der sammenbinder folkevisernes elvere med vores moderne verden.


Vi taler om at skrive fantasy.

 

Vi har samlet fire kompetente forfattere for at tale om research og skriveproces. For selvom man skriver indenfor fantasygenren skal visse ting stadig være helt på plads. Malene Sølvsten, Katja L. Berger og Lene Dybdahl er i samtale med Sidsel Sander Mittet om, hvordan man researcher både for fakta og inspiration og hvorfor det er vigtigt også selvom man skriver fantasy.


Når Harry Potter-generationen vokser op og skriver fantasy

 

Harry Potter-universet revolutionerede ikke bare fantasygenren, det fik også en hel generation af unge til at længes efter optagelsesbrevet fra Hogwarts. J.K. Rowlings historier var fængende, universopbygningen exceptionel – og den tilbød en hel generation af unge en kærkommen virkelighedsflugt.
Vi vil med vores panel af ivrige Harry Potter-fans og forfattere; Julie Midtgaard, Katrine Skovgaard og Trine V. Ipsen, diskutere hvordan stigende krav og perfektionisme har medvirket til fantasygenrens popularitet. Hvad gjorde Harry, Ron og Hermione for en hel generation af unge, og hvordan påvirkede de fantasylitteraturen fremover – for læsere og forfatterne selv?


 

Hvorfor er vi så fascinerede?

 

Krigerrollen er genstand for evig fascination for alle aldersgrupper. Vi ser hende/ham fremstillet i både fantasy, historisk kontekst og moderne realisme. Hvorfor er vi så fascinerede af krigeren? Hvad er det den rolle kan gøre? Hvordan ser vi den brugt i fantasylitteraturen? Vi har bedt Jacob Kokkedal og Thorkild Skov kaste sig over emnet. Begge har beskæftiget sig med krigeren i deres bøger, og Thorkild er desuden vikingekæmper og reenactor. Jacob er med til at drive en karateklub i sin fritid


”Der er for meget teenage-kærlighedstrekantsdrama over fantasy i dag”

 

Panelsniksnak – et par sandheder på bordet

 

Fylder Young adult for meget på fantasyscenen? Hvordan er forfatternes forhold indenfor fantasygenren? Bliver genren stadig set som underlødig? Alle disse spørgsmål og meget mere vil Silja Okking styre panelet igennem med hård hånd. Vi har samlet fire forfattere med masser af holdninger til fantasy og det der ligger omkring. Panelet er: Julie M. Day, Katja L. Berger, Kristoffer J. Andersen, Jacob Kokkedal.


Kvindelige helte i fantasy

 

Ligestilling og kønsroller er i dag et ivrigt diskuteret – og vigtigt – emne, også i litteraturen. Det er heldigvis længe siden, at kvindens rolle i fantasygenren var at være i nød med det ene formål at blive frelst af helten. Flere og flere kick-ass kvindelige helte dukker op. Men hvad tilfører kvinderne historierne? Hvordan skal kvindelige helte opføre sig, og hvad sker der, når der i fantasygenren leges med forskellige dynamikker inden for køn og kønsroller? Hvad betyder det, når størstedelen af titelrollerne pludselig besættes af kvinder, og hvordan navigerer forfatterne i den opstilling uden at blive mandefjendske?

Det skal vi diskutere med fantasyforfatterne Henriette Hesselholdt, Julie Midtgaard og Line Wenzel.


Den sønderjyske forfatter Lars Machmüller introducerer dig til GameLit genren.

 

Det er en verden, der kombinerer det bedste af ordinær fantasy og science fiction med level ups, quest notifikationer og andre spilelementer. Få indsigt i, hvad det er der gør, at genren er i eksplosiv udvikling verden over, og hvad det hele egentlig går ud på. 

Hernæst byder Lars dig indenfor i sin egen GameLit serie, World of Chains, hvor vi følger barden Arcangelo og hans eventyr i en Virtual Reality verden. Hør tankerne bag de 2 af 6 planlagte bøger i serien og fremtidsdrømmene fra denne indieforfatter.


Uhyrer og skumle bøger fra hinsides universets fjerneste afkroge og andre dimensioner.


Cthulhu Mythos er blevet fast bestanddel af populærkulturen, en helt speciel del af de fantastiske genrer. En anti-mytologi blev opfundet – og verden har ikke været det samme siden.  Men hvem var han, manden som opfandt det alt sammen?
Kom og hør om H. P. Lovecraft (1890-1937) – et specielt menneske med helt unikke idéer. Henrik S. Harksen guider os bag fortællingerne og monstrene, mød manden og find ud af, hvorfor både hans fiktive univers og hans personlige univers bliver ved med at fascinere og inspirere.


Brætspil og fortællinger

 

Og hvordan kan spil overhovedet fortælle historier? Det taler Mads Brynnum og Anders Frost Bertelsen fra podcasten Noget med drager med forfatter Mette Finderup om. Og de skal også høre, hvilken af hendes bøger, hun helst ville se som spil.

Noget med drager er en podcast om, nåja, ting med drager. Mads og Anders har tidligere gennemgået Dragonlance-bøgerne kapitel for kapitel og gennemspillet computerspillet Baldurs’s Gate. De er nu i gang med hele A Song of Ice and Fire


FANTASY VERDENER - Hvordan skaber man sin egen spændende verden?

 

Christian S. Hersker har skabt sit eget fantasy rollespil. Det begyndte med en traditionel Tolkienesque verden, fyldt med elvere, dværge og orker, som Christian og hans venner kunne udforske sammen. Men jo flere år der gik, des mere voksede hans verden, og den fik sit eget liv. Langsomt blev det 'normale' fantasy erstattet med noget unikt, noget originalt... og noget som skulle vise sig at bane vejen for et helt nyt rollespil, et computerspil og litteratur. Kom forbi og hør lidt om hvordan man bygger sin egen fantastiske verden, uanset om det er til rollespil, til kreativ udfoldelse, til gaming eller til skønlitteratur.


GoT – Mashup!

v. Jeanette Varberg, arkæolog og museuminspektør Nationalmuseet

 

Historiske begivenheder giver Martins fantasyverden detaljer og nuancer, som kun realisme kan. Det er et fænomen, som også kaldes historisk mashup: man sætter historiske begivenheder sammen med egne ideer for at skabe dragende(!) historier.

Det er kendt, at den store konflikt mellem de store huse i Game of Thrones er kraftigt inspireret af The Wars of the Roses (1455-1485), hvor to store adelshuse kæmpede om magten i England.

Men har Martin også ladet sig inspirere af dansk historie? Flere scener tyder på, at han også kender til flere danske vikingekongers skæbne.


Sniksnak om GoT

Har du en mening om GoT?

Så kom af med den her!

 

I taler og vi lytter! Fantasyfestivals besøgende er altid gode for en mening om fantasy og derfor giver vi jer ordet i denne snik-snak om Game of Thrones. Hvad synes du om serien? Bøgerne? Hvor sej er Sansa? Vi har spurgt Mikkel Wendelboe himself, om han vil være jeres guide i denne hyggelige stund og sparke sniksnakken i gang med nogle gode spørgsmål til jer. Her er der spoilers!


Sådan var det ikke i bogen!

Filmatiseringer og litteraturen

 

Efter Game of Thrones’ sidste afsnit er kørt hen over skærmen i rigtig mange hjem verden over, sidder man tilbage og venter på George R.R Martins skrevne udgave af ditto. Spørgsmålet melder sig, hvad vil gå mest over i historien? Bøgerne eller filmatiseringen? Hvad ender med at betyde mest for genren? Vi har sammensat et skarpt panel bestående af Boris Hansen, Mads Brynnum, Thilde Maj Holgersen og Filmsnak. Gitte Højmark Pedersen er moderator og forsøger at styre panelet sikkert i havn.


The dark side of fantasy

Jacob Kokkedal og Tobias Stenbæk Bro i samtale

 

GoT er en dyster fantasyfortælling, der til tider virker så mørk, at alt håb er væk. Jacob og Tobias skriver begge romaner indenfor genren grimdark fantasy. I denne samtale vil de tale om inspirationskilder de kan se GoT er lavet ud fra, blandt andet rollespilskampagner, de selv og George R.R Martin har spillet i firserne. Og hvad det er der gør deres egne fantasyfortællinger til blandt andet voksenfantasy i den mørke ende af genren.


Virkelighedens ”Game of Thrones” Part II

v. Rasmus Wichmann

 

Kom med bag om verdens mest populære TV- og bog-serie. Hvordan overtog en såkaldt smal bogserie for nørder pludselig mainstream? Hvordan lægger tilsyneladende fri fantasi sig tæt op ad historiske begivenheder? Hvordan binder historien så forskellige TV-serie som Game of Thrones, Outlander og Reignsammen? Historiker Rasmus Wichmann fortæller alt om det gamle britiske kongehus "Stuart", virkelighedens Cersei Lannister, Daenerys Targaryen - og meget mere!


The Other Punks

 

Steampunk er en velkendt del af fantasy, og en genre der var meget populær for få år siden. Men der er mange andre 'punk' genrer - dieselpunk, decopunk, og mere - som har få bøger og få fans. Forfatter Claire Bartlett snakker om, hvad '-punk' er, hvordan en historie bliver punk, og hvad man kan læse, hvis man gerne vil have mere punk i livet.

OBS: oplægget foregår på engelsk.


Middelalder vs Fantasy
De underjordiske!

Har du nogensinde tænkt på, hvor fantasy-forfattere får deres væsner fra?
Jo, det er bare noget de finder på. Men alligevel. Tag elverne; har de altid været smukke gode væsner med spidse ører? Eller har de en mørkere historie? En, hvor de er ulækre og særdeles ondskabsfulde? Hedder alle dværge Flint, har flettet rødt skæg og slås med dobbeltbladet kampøkse? Og hvor stammer de egentlig fra, de der dværge? Og hvad med enhjørningen? Er de smukke heste af ren godhed? Eller er de i virkeligheden ondskabsfulde menneskeædende monstre med sylespidse tænder? Hør forfatter Kristoffer J. Andersen fortælle om middelalderens overtro vs moderne fantasy. Denne gang med fokus på underjordiske.


Summoner, Magic og andre nørdede kortspil

Kender du de der samlekortspil, hvor man kaster store monstre i ansigtet på hinanden? De er ret sjove ikke? Men hvad hvis de monstre man spillede, nu kom efter en i virkeligheden? Så er det ikke så sjovt mere, vel? Og det sker for Pelle.

Kom og hør Kristoffer J Andersen fortælle om sin nye bog Hidkalderen, hvor Pelles samlekort pludselig bliver levende og kommer efter ham. Hør samtidig Henrik Bloch fra Lords Assembly fortælle om de kortspil, der har inspireret bogen. For alle der interesserer sig for samlekort - eller godt vil vide hvad det er - eller bare holder af en god historie! Bagefter kan du tæve forfatteren i Magic the Gathering. Han er ret skidt til det, og måske kan du vinde en bog! :-)


Hvad gør jeg nu?

#Filmsnak

Folkene bag podcast FilmSnak tager Game of Thrones under kærlig behandling, og måske finder du svaret på: Hvad gør jeg nu efter det er slut?


Folkene bag podcasten Filmsnak tager endnu engang fantasyfilm under kærlig behandling.
Kom og lyt med.


Aktiviteter

Aktiviteterne til Fantasyfestivalen 2020 er under udarbejdelse, så indtil videre er det kun aktiviteterne fra festivalen i 2019, som kan ses på hjemmesiden. 

Dragehulen

Lords Assembly er med på fantasyfestivalen – og stemningen er helt speciel.
Kig forbi til en introduktion eller en generel snak om rollespil og figurspil.

 


Oplev:

  • Diorama(er) med flot malede figurer og opsatte kampe

  • Figur-maleworkshop, hvor du kan prøve at male en figur - og tage den med hjem bagefter

  • Introspil (figurspil), hvor det er muligt at prøve nogle af de mere populære figurspil vores medlemmer spiller i foreningen. Vi har figurerne og alt der skal bruges, du skal blot dukke op!

  • Fantasy brætspil - vi har taget et udvalg af foreningens brætspil med. Prøv et (eller flere) af dem - eller bliv inspireret til, hvad samlingen derhjemme skal udvides med.

  • Magic the Gathering - få et testspil i dette populære spil, eller medbring dit eget deck til en lille hyggelig spilpause


Musikanter

Kom og oplev Virelai, Danmarks middelalder og rollespils-band, til Fantasyfestival.

Virelai laver de hyggeligste koncerter med stor publikumsinddragelse og byder gerne op til dans, hvis stemningen er til det. Efter koncerterne vil der være mulighed for, at afprøve nogle af de smukke instrumenter, de spiller på.

Gruppen blev dannet i 1999 og tog navnet Virelai, et oldfransk navn for skønheden ved musik, dans og poesi. Bandet er kendt for at spille op til fest, på sommerens middelalder og vikingemarkeder og til større rollespilskampagner og -events.

Virelai har stået for livelyden til DR’s Bardatræf, skrevet musik til tempelriddernes skat, og har været studiemusikere til filmen Skammerens Datter.

Se mere på virelai.dk eller facebook.
 

 

Medvirkende:
Mia Guldhammer: Sang, cla-clas og dans
Martin Seeberg: Bratsch, violin, skalmeje, fløjter, jødeharpe
Søren Hammerlund: Drejelire, mandola, nøgleharpe
Jacob Lund: Davul, dabukka, rammetromme


Hearthstone

 

Heroes of the Hearth - Ta’ et slag Hearthstone!

Heroes of the Hearth, Danmarks største Hearthstone-forening, står for en ”Fireside Gathering”.  Her vil du få mulighed for at prøve spillet, deltage i en rigtig Hearthstone-turnering, samt mange andre spændende aktiviteter og konkurrencer.

Heroes of the Hearth er en dansk eSportsforening med primær fokus på at skabe et bredt fællesskab inden for spillet Hearthstone, som er et digitalt kortspil.

Så kom forbi i løbet af dagen, og oplev hvordan fantasyspil kombinerer strategi og sjov, og få gode råd eller et spil eller to. 

 

Følg os på facebook, youtube og twitch

facebook.com/heroesofthehearthdk/

youtube.com/channel/UCEZUD9lWixGu8W3vESCGQxg

twitch.tv/heroesofthehearth 


Eventyrernes Laug

Er du en rigtig eventyrer?

Så meld dig ind i Eventyrenes Laug, der mere end nogensinde har brug for din hjælp.

Siden oprettelsen har lauget været et sted, hvor unge eventyrere mødtes for at løse indviklede gåder, betvinge onde onder med magi og kæmpe mod drager og orker.

Men mørke kræfter ligger som en dunkel skygge over markedspladsen, og vi skal bruge alle gode kræfter for at besejre dem.

Få aktivitetsarmbånd på og find Eventyrernes Laugs hovedsæde på markedspladsen for at få din første opgave!

 

Eventyrernes Laug

Eventyrenes Laug er et rollespil for alle, der har lyst til at slippe deres fantasi løs og leve sig ind i rollespillets magiske verden.

For at deltage skal man være minimum 8 år medmindre man er i følgeskab af en voksen.


Et åndehul for alle! - Velkommen på Den Dansende Dværg

På Den Dansende Dværg kan den trætte rejsende smide sig i de bløde møbler, få noget læskende at drikke og tage sig et slag et eller andet i muntert lag. Det venlige barpersonale glæder sig til at byde alle velkommen. Lige fra den mindste lille fe til den største ork, men vær varsom! Smugkroen virker måske venlig og stemningsfuld i det klare dagslys, men når mørket falder på, træder dens sande ansigt frem. Kroens skumle stamgæster kommer langsomt listende til, sløret i store kapper. Pas på du ikke træder den forkerte over tæerne eller lader blikket hvile for længe på de grove og arrede ansigter. Kroens stamgæster er ikke gudernes bedste børn og der spilles højt spil. Lyssky varer skifter hænder og der bydes på forbudte magiske dyr og artefakter.   

 

På Den Dansende Dværg finder du også Mørkekammeret og Gildesalen.

 

Den Dansende Dværg har åbent lørdag aften. Der er brætspil og hygge og i Mørkekammeret viser vi fantasyfilm.


Mød flotte cosplayers

Warcrafters er en gruppe cosplayere (kostume-magere), der alle har en ting til fælles: De elsker World of Warcraft og andre spil fra Blizzard. I år kommer de til Fantasyfestival klædt som karakterer fra Blizzard's magiske univers og her er rig mulighed for at få taget billeder sammen med dem, snakke og generelt hygge sammen med nogle flinke nørder ved deres bod, hvor man både kan se nogle af deres kostumedele tæt på og prøve deres sjove spil


Fantasy og billedkunst

Både fantasy og billedkunst kan få dig til at drømme, til at forsvinde ind i nye verdener og til at se virkeligheden med andre øjne. I samarbejde med Esbjerg Kunstmuseum kan du på årets Fantasyfestival få kastet et nyt blik på dig selv ved at sammensætte et overraskende og fantasifuldt selvportræt.

 

I kunstmuseets workshop skal du få dit eget portræt til at smelte sammen med elementer fra billedkunsten og dit personlige favorit-fantasy-univers – idéen er at skabe en overvirkelig collage, der måske viser uventede sider af, hvem du egentlig er. Der er få regler og uendelige muligheder. Workshoppen er for både børn og voksne.
Kræver aktivitetsarmbånd.


Lyt til skjaldene

Hør deres stemmer gjalde, vore to kære skjalde!

 

Skjaldene Peter Holm Lindgaard og Peter Brun har været en fast del af festivalen de sidste par år, og derfor har vi selvfølgelig igen inviteret dem til at komme til Fantasyfestivalen. Vores to dygtige skjalde kommer til at ture rundt på markedspladsen og i Riddersalen, hvor de vil annoncere aktiviteter og foredrag med deres stærke stemmer og i opløftende rim.


Bogreceptioner

Fantasyfestivalen er stolte over at lægge hus til, hver gang en ny fantasybog udkommer under festivalen.

Herunder kan I se, hvilke forlag der inviterer til bogreception/release under årets Fantasyfestival.

 

Lørdag 14. september

Tid Bogrelease Stand/Forlag
13-14 Hanne Rump og Tenna Vagner Calibat
13.05-15 Emilie Sandbye The South Gate Society
13-13.30 Christian Engkilde Silhuet
13-13.30 Pernille L. Stenby Ulven og Uglen
13.30-14 Tobias Stenbæk Bro Turbine
13.30-14 Sabrina Mose Superlux
14-14.30 Kristoffer J. Andersen Tellerup
14-14.30 Sidsel Sander Mittet Facet
14.30-15 Lene Dybdahl Tellerup
15.15-16 Susanne Aalling Ovesen Forhallen

 

Søndag 15. september

Tid Bogrelease Stand/Forlag
10.30-11.30 Line Wenzel, Julie Midtgaard,
Henriette Hesselholdt
Tellerup
11.30-12 Bettina Liane og Nathali Liane Turbine
12-15 Emilie Sandbye The South Gate Society
 

Fantasyquiz v. Boris hansen

Hvor mange dværge rejser Bilbo sammen med i "Hobbitten"? Hvilken skuespiller spillede Edward Cullen i Twilight-filmene? Hvem slog Ned Stark ihjel?


Den årlige fantasy-quiz er altid et af festivalens mest besøgte arrangementer, og mange går grædende derfra hver gang. For der er ingen nåde, når Boris Hansen byder op til en time med dyst i masser af fantasy, en god portion sci-fi og en lille smule YA-litteratur. Kom forbi, grib et svarark og lad dig føre gennem et af festivalens mest intense arrangementer. Hvem løber af med sejren og præmien i år?

PS: Medbring gerne egen kuglepen.

PPS: Max 3 personer per hold.


Esbjerg Ungdomsskole

Elsker du at læse fantasi, og har du nogensinde drømt om selv at være helten?

Så er bordrollespil muligvis noget for dig.

Bevæbnet med fantasi vover du dig, alene eller med venner, ind i en verden, hvor det eneste, der begrænser jer, er jeres fantasi, og jeres historie.

Esbjerg Ungdomsskole inviterer dig til at kigge forbi, og enten se en gruppe spille rollespil, eller prøve selv.
Hvad skal din historie være? Hvem er den helt? Og hvilke fantastiske udfordringer venter dig?

Esbjerg Ungdomsskole har i mange år haft et rollespilshold, som afholdes hver tirsdag aften i det meste af vinterhalvåret. Har du interesse i at være med, kan du høre mere på Fantasyfestival, eller finde os på www.esbu.dk

 

Bemærk: Kræver aktivitetsarmbånd


Velkommen til Roevel Akademi - udforsk Pernille L. Stenbys roman Inkarnation i spilform

 

Har du nogensinde siddet med en bog i hånden og haft lyst til at hoppe ud af din egen krop og ind på de magiske bogsider? Det er nok en følelse mange fantasylæsere har oplevet, og selvom det er trist, at vi aldrig kan få lov at leve side om side med vores yndlingskarakterer, så er der andre måder, vi kan prøve at komme tættere på bøgernes univers. Derfor har vi hos Ulven og Uglen skabt et spil, der åbner dørene til Roevel Akademi og inviterer ind på bogsiderne af Pernille L. Stenbys roman Inkarnation. Her må I som et hold udforske Inkarnations verden og arbejde sammen om at løse de mysterier, I møder på vejen. Og bare rolig, du behøver slet ikke have læst bogen, for at kunne lege med - I skaber nemlig jeres helt egen historie indenfor romanens rammer.

 

Besøg os i Dragehulen lørdag 14. september kl. 14-15.30 og søndag 15. september kl. 11.45-13.15, og tag på udflugt til Roevel Akademi.